Alle elsker smartphones – Miljøet betaler prisen!

//

I dag er smartphones allemandseje. Men det har sin pris. Produktionen af smartphones og andet IT involverer minedrift for at skaffe råmaterialer til de devices som vi i stigende grad er afhængige af. Det medfører en masse dårligdomme, såsom rydning af regnskov; forurening af vand og økosystemer, så dyr og mennesker bliver syge; og udledning af CO2 i forbindelse med udvinding.

Men hvad er løsningen? Må vi bare leve som huleboere, bruge kuglerammer i stedet for lommeregnere, og bruge brevduer når vi skal kontakte hinanden fra nu af? Nej, det må kunne gøres nemmere.

”Refurbished”? Hvad er nu det for noget?

Du er måske stødt på begrebet ”refurbished” i forbindelse med at handle elektronik på nettet. Det dækker såmænd bare over at produktet er brugt, men er blevet efterset, restaureret og nulstillet før videresalg. Det sikrer dig en bedre ydeevne og levetid når du køber brugt. Og fordi produktet ikke er nyt, indebærer dit køb ikke samme belastning på miljøet. Samtidig vil der som regel være garanti på produktet når du køber det ”refurbished”, hvilket er noget du sjældent kan forvente når du køber brugt fra privatpersoner. På den måde kan du f.eks. finde billige brugte iPhones, uden at skulle bekymre dig om skader, dårlig ydeevne eller snavs i maskineret.

Ofte tilbyder virksomheder der forhandler “refurbished” produkter også reparation af iPhones og anden elektronik, fordi de allerede har faciliteterne til det. På den måde kan du spare endnu flere penge, hvis du allerede har en iPhone hvor skærmen er gået i stykker, har andre defekter eller bare er stoppet med at virke. Samtidig gør du noget rigtig godt for miljøet ved at holde liv i din elektronik så længe som muligt, og at standse overproduktionen.

Der er altså flere muligheder for at forlænge levetiden på den elektronik som vi ellers har en tilbøjelighed til at forkaste efter nogle år, til fordel for noget nyt og spændende. Der er både penge at spare og point at hente ift. miljøet, hvis du strækker levetiden på dit device lidt længere end sædvanligt, enten ved at købe ”refurbished” eller reparere på din eksisterende enhed.

Miljø Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark