Hvad er Energimærkning?

//

Introduktion til energimærkning

Energimærkning er et lovpligtigt krav i Danmark for alle boliger, der skal sælges eller udlejes. Formålet med energimærket er at give et klart billede af en bygnings energimæssige tilstand og identificere potentielle energibesparelser.

Hvordan energimærket fungerer

Energimærket viser en bygnings energiforbrug på en skala fra A2020 til G, hvor A2020 repræsenterer de mest energieffektive bygninger og G de mindst effektive. Denne skala er baseret på energikravene fra forskellige bygningsreglementer over tid.

Processen for energimærkning

For at få et energimærke skal en certificeret energikonsulent foretage en grundig gennemgang af bygningen. Konsulenten undersøger isolering, vinduer, døre, varmeinstallationer og andre relevante faktorer. Baseret på denne vurdering udarbejdes en rapport, der også indeholder forslag til energiforbedringer​  (Videncentret Bolius)​.

Fordele ved energimærkning

  1. Energibesparelser: Energimærket giver ejere og købere overblik over, hvor meget energi en bygning bruger, og hvordan dette kan reduceres. For eksempel kan en bygning med et godt energimærke spare betydelige beløb på varmeregningen.
  2. Miljøpåvirkning: Energimærkning bidrager til reduktion af CO2-udledning ved at fremme energieffektive forbedringer.
  3. Øget værdi: Et bedre energimærke kan øge en bygnings markedsværdi. Analyser viser, at hver forbedring af energimærket kan øge salgsprisen med op til 500 kr. pr. kvadratmeter​.

Lovgivning og krav

Energimærkning har været lovpligtigt siden 1998 og blev skærpet i 2010. Ifølge dansk lov skal bygninger over 60 m² energimærkes ved salg eller udlejning. Dette krav er en del af Danmarks strategi for at reducere energiforbruget og overholde EU’s energidirektiver.

Energimærkning er et vigtigt redskab for at sikre energieffektivitet i danske bygninger. Det hjælper både nuværende ejere og potentielle købere med at forstå bygningens energiforbrug og mulighederne for forbedringer, hvilket resulterer i økonomiske besparelser og reduceret miljøpåvirkning.

Kilder til artikel: (Videncentret Bolius)​​, (NRGi)​ og (Energistyrelsen).

​​

Energimærke og energirådgivning

Morten Juel, certificeret energikonsulent hos JC Boligsyn ApS, tilbyder professionel udarbejdelse af energimærker for alle typer boliger, herunder hovedbygninger på landbrugsejendomme, enfamiliehuse og andelsboliger. Med et energimærke fra JC Boligsyn ApS er du godt forberedt til at sætte din bolig til salg.

Morten samarbejder også med andelsboligforeninger og kan hjælpe med ibrugtagningsmærker ved nybyggeri. Derudover tilbyder han energioptimering af ejendomme både før og efter opførelsen.

Husk, at ved udlejning af en privat bolig er det et lovkrav at have et gyldigt energimærke.

Energiforbedringer og rådgivning

Morten Juel kan også rådgive om energiforbedringer, efterisolering af boligen og optimering af varmeanlæg. Dette sikrer en bæredygtig og rentabel plan for de mest optimale tiltag for dig.

Med et energimærke får du detaljerede oplysninger om ejendommens beregnede varmeforbrug samt forslag til energiforbedringer. Energimærket giver en objektiv sammenligning af forskellige ejendomme, da det er uafhængigt af brugervaner.

Energimærkningen synliggør bygningens energiforbrug og fungerer som en varedeklaration, der sammenligner bygningen med tilsvarende bygninger af samme alder og stand. Rapporten giver desuden overblik over rentable energiforbedringer for både ejere og købere.

Alle bygninger, herunder offentlige bygninger og bygninger til handel og service, skal energimærkes i henhold til lovgivningen. Energimærket er obligatorisk ved udlejning, salg, ombygning, tilbygning og nybyggeri og skal udføres af en certificeret energikonsulent.

Anbefaling

Ved salg af din bolig anbefales det at få udført et energimærke sammen med tilstandsrapporten og el-eftersynet. For mere information og assistance, kontakt Morten Juel, JC Boligsyn ApS:

Miljø Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark