Er det bæredygtigt at spise ude?

//

Måske er du en af de mange der har fået en hel del større bevidsthed omkring miljø og bæredygtighed. Det er også et tema der fylder mere og mere i de mange restaurationer der findes rundt omkring i landet. Madvander er da også et af de steder der kan sætte et stort aftryk på miljøet, hvis ikke af fødevarer og madvaner anvendes på rette vis. Derfor findes der i dag også en hel del bæredygtige restauranter , så det er muligt for dig som gerne vil spise ude, at kunne passe på miljøet samtidig med at du nyder god mad, uden at du selv skal stå for at få den på bordet. 

Kan en restaurant være bæredygtig?

Bæredygtighed og miljørigtig fødevarer leder måske dine tanker hen på flere grøntsager og meget mindre kød, der som oftest har et større miljøaftryk end andre råvarer. Kødproduktionen er en stor faktor i det der er med til at belaste klimaet. Når du støder på en bæredygtig restaurant eller spisested , vil det derfor ofte være sådan, at der er mere fokus på fuldt ud tilfredsstillende retter der er baseret på grønt. Dog er der en hel del flere måder at spisestederne kan være bæredygtige i deres valg af udvalg på menukortet. 

Økologi og lokalt indkøb 

Et af de ting der også kan have en stor negativ effekt på miljøet er når fødevarer skal fragtes lange distancer og anvende brændstoffer for at komme fra producent til restauration. Et sted hvor mange spisesteder i dag forsøger at gøre sig en hel del mere bæredygtige, er ved at anvende lokale råvarer der ikke skal fragtes meget mere end lige rundt om hjørnet, hvilket også betyder at der her er tale om et menukort der er varierende henover året, da der på denne måde kun er mulighed for at anvende eksempelvis grønt der er i sæson. 

Servicen kan også være bæredygtig 

Har du nogle gange været på spisesteder der serverer drikkevarer i papkrus og eventuelt med engangstilbehør så som plastiksugerør? Deet er i hvert tilfælde ikke særlig bæredygtigt og en stor belastning på miljøet. Hvis du tager på restaurant, så vil det være svært at finde steder der serverer disse muligheder, mens det for cafeer er mere almindeligt. Hvis du gerne vil spise mest muligt bæredygtigt når du ikke skal spise hjemme, så kan du fravælge nogle af de spisesteder der anvender engangsservice, foruden at kigge på det aftryk der sættes i forbindelse med menukortet. 

Miljø Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark