Hjælp med at redde klimaet: Lad bilen stå og tag cyklen

//

Flere og flere danskere bytter bilen ud med cyklen. I hvert fald, hvis vi kigger på tendensen i de større danske byer. Cykler producerer ikke miljøskadelig udledning, som biler gør, så de er meget bedre for miljøet. Og med de konstant stigende benzinpriser er cykler også en god måde at spare penge på. Det er også godt for dit helbred at cykle – det er en form for motion med lav belastning, som kan hjælpe dig med at holde dig i form og sund samtidig med at du hjælper med at redde klimaet. Pedaltråd for pedaltråd.

Hvis du ikke allerede er hoppe ud af bilen og op på cyklen, så følger her et par gode råd, som kan hjælpe dig trygt i gennem den omstilling, som det unægteligt er at skulle forlade den lune kabine om morgenen.

De forskellige cykeltyper

Der findes mange forskellige typer af cykler på markedet, så det er vigtigt at undersøge tingene, før du køber. Hvis du mest kører på gader og cykelstier i byen, er en citybike måske en god mulighed for dig. Disse cykler er designet med henblik på hastighed og komfort, og de har normalt en smule tykkere dæk end andre typer cykler som f.eks. racercykler, der er designet til landeveje og væddeløb. Mountainbikes er designet til terrænkørsel, og de har typisk tykkere dæk med store slidbaner. Hvis du bor i et område med mange bakker, bør du måske overveje at anskaffe dig en cykel med et bredt udvalg af gear, så du bedre kan klare stigningerne.

Hvad koster en cykel?

En ny cykel kan koste alt fra et par tusinde til 100.000 kr. eller mere. Hvis du vælger en brugt cykel, kan du få den til under 1000 kr., men så følger der muligvis andre udgifter med i købet. Der er naturligvis stor forskel på en cykel til under tusind kroner og en cykel til 100.000 kr. – men hvad betaler du egentlig for? Generelt gælder det, at jo dyrere cyklen er, jo lettere er den (hvilket gør den lettere at træde i pedalerne), og jo flere funktioner har den (f.eks. flere gear og støddæmpere). Hvis du lige er begyndt, behøver du ikke at bruge mange penge på en topmodel – en hvilken som helst basismodel er helt fin til at komme i gang. Efterhånden som du får mere erfaring, kan du opgradere til en bedre cykel, hvis du ønsker det. Generelt er det muligt at få en kvalitetscykel med de komponenter, du har brug for, til 5-10.000 kr.

Hvor kan jeg købe en god cykel?

Det kan du faktisk gøre rigtig mange steder. Generelt er kvaliteten af cykler i dag rigtig god, så det er egentlig ikke så afgørende, hvor du køber din cykel. Du skal i stedet fokusere på producenten af cyklen. Scott, Trek, Bianchi, Kildemoes og Raleigh er eksempler på producenter, der laver cykler i en ordentlig kvalitet og til en fair pris. Du kan med fordel gå på internettet og anvende en prissammenligningstjeneste som f.eks. Bikeland, når du skal finde en ny cykel. Så er du sikker på at få en fair pris på din cykel.

Jeg vil dog anbefale, at du undlader at købe en helt billig cykel i et supermarked, da der tit er sprunget over, hvor gærdet er lavest, når man kigger på materialer og kvaliteten af vitale komponenter som gear og bremser. Du kan tit identificere disse cykler ved at se på det mærke, de forhandles under. Hvis mærket ikke føres andre steder, så er der højst sandsynligt tale om deres eget billige mærke.

Vedligeholdelse af cyklen

En af de gode ting ved cykler er, at de kræver meget lidt vedligeholdelse sammenlignet med biler. Du slipper helt for dyre værkstedsregninger – og en enkelt tur med bilen på værksted kan sagtens koste dig mere end en helt fornuftig cykel.

Du skal holde din kæde smurt og dine dæk oppustet til det korrekte tryk, men det er sådan set også det hele. Hvis der går noget galt med din cykel, er det naturligvis normalt meget billigere at reparere den hos en cykelsmed end at tage din bil ind til reparation på et autoværksted.

Så hvis du er på udkig efter en grønnere og sundere måde at komme rundt i byen på (eller bare få lidt motion), er cykling bestemt værd at overveje. Hurtigt vil du opleve, at det bliver en vane og det slet ikke er svært at lade bilen stå selvom vejrforholdene måske ikke er optimale. Med så mange forskellige typer og priser på cykler til rådighed er der helt sikkert en, der passer perfekt til dig. Bare sørg for at lave din research, inden du køber din nye cykel.

Miljø Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark