Hvad er Gruyere?

//

Gruyere-ost er en type schweizisk ost, som først blev fremstillet i den franske region Gruyère. Ordet gruyère kommer af det gammelt franske ord for “smuldrende” og henviser til konsistensen af denne særlige schweiziske ost. Denne hårde, gul-orangefarvede ost har en sød og nøddeagtig smag med frugtagtige overtoner og en aroma, der minder om hasselnødder eller mandler. Den smelter godt til retter som fondue eller raclette, men den kan også smuldres på salater og pastaretter, eller hvad du nu foretrækker.

Sådan produceres osten?

Gruyere-ost fremstilles af komælk. Det kan være svært at vide præcis, hvordan Gruyere skal smage, fordi hver gård producerer den lidt forskelligt på grund af den type foder, som køerne får, og andre faktorer. Efter opvarmning ved en lav temperatur (ca. 30 °C) tilsættes udvalgt komælk som starterkultur, og lader den modne i ca. 30 minutter, hvorefter der tilsættes løbe, og mælken adskilles i ostemasse og valle. Og derefter begynder selve ostefremstillingen.

Hvad kan man spise til Gruyere?

Gruyèreost passer godt til andre fødevarer, fordi dens søde, nøddeagtige smag passer til smagen af mange forskellige retter. Den er meget brugt i fonduer og raclette, men kan også spises på salater eller pasta, eller sågar, bare bart eller på kiks.

Køb Gruyere oste i de fleste supermarkeder, og hvis ikke dit lokale supermarked har det, så kan du finde osten hos Osteposten.dk. Det er en webshop, hvor du kan bestille mange forskellige oste. Danske og udenlandske, klassikere og unikke oste. Du kan sågar købe et abonnement på 1 måned, eller måske 3, hvor du hver måned får tilsendt nye og forskellige oste, du kan smage. Perfekt til den store oste-elsker, og som også er frisk på at smage, nye og anderledes oste. Du kan give sådan et abonnement til dig selv, eller du kender, som er en stor osteelsker.