Hvis du ønsker at læse mere om bølgeenergi, kan du læse mere om det her. Mange stiller nemlig spørgsmålet: hvad er bølge energi – og derfor er det vigtigt at starte med at slå fast.
Hvad er bølgeenergi?
Det er ikke nødvendigvis alle, der har stiftet bekendtskab med denne term før. Det skyldes blandt andet, at der er tale om en meget ny energiform, og den derfor hverken er færdigudviklet eller udbredt endnu. Den gennemgår fortsat en større udvikling i både Danmark og udlandet.
Dog skal man forestille sig, at man står ved havet. De fleste har oplevet den enorme kraft og det store tryk, som bølgerne kommer med. De fleste har tilmed oplevet bølgernes styrke, når man en sommerdag har leget i bølgen blå – men pludselig uden videre og uden noget varsel, er blevet slået omkuld af bølgernes kraft. Selvom bølgerne ikke altid synes store, rummer de en stor mængde af energi.
Det er netop denne energi, som man kan udnytte, når man taler om bølgeenergi. Denne kraft bidrager således som en vedvarende energikilde, der kan bidrage til produktionen af blandt andet elektricitet. Forestil dig lige at bølgerne ved Vesterhavet kan skabe lys i dit hjem. Vildt, ikke?
Hvilke fordele er forbundet med bølgeenergi?
Som nævnt i ovenstående afsnit ved de fleste også godt, at selv små bølger har stor styrke. Dét er også her, fordelen ved netop bølgeenergi skal findes. I modsætning til eksempelvis vindkraft, som kræver mere vind, før vindmøllerne begynder at dreje rundt, har små bølger stor funktion.
Derudover har bølgerne en kontinuitet. Sammenligner vi atter med vinden, er det heller ikke altid, at det blæser. Der findes ikke en hel dag – eller blot en time – hvor ikke kommer bølger. Selv de mindste bølger kan bidrage og gøre en reel forskel!
Hvilke metoder bruger man?
Der er hidtil forskellige metoder i brug – og som afprøves. De som har været mest succesfulde, og som man fortsat arbejder på er: Flydesystemer, møllesystemer, opskylningsanlæg og svingende vandsøjler.
På stående fod mener man, at man på sigt vil kunne dække omtrent 15 procent af det danske elforbrug på denne måde. Dette er forudsat, at man etablerer de 150 bølgekraftsanlæg, som man har beregnet, er den bedste løsning.
Hvordan forholder Danmark sig til bølgeenergi?
I Danmark har man gennem mange år været forbrugere af vindmøller – og vindenergien har været det helt store omdrejningspunkt. Derfor har Danmark også været skeptiske i forhold til, hvordan de skulle forholde sig til denne nye spiller på holdet. Derfor er udviklingen også fortsat i gang.
Ydermere har Danmark en klar fordel, da Danmark råder over lange, lange kyststrækninger. De vil også sige, at Danmark vil være i stand til at producere meget energi gennem bølgerne.
Det er spændende, hvad fremtiden bringer!