makroindeksundersøgelse af å

//

Journal over makroindeksundersøgelsen

  1. Hvad var formålet med undersøgelsen?

Vi skulle undersøge åen – se hvor meget strøm der var i vandet, hvilke dyr, om der plastik fra fodboldbanen og om vandet var klart/frisk.

 

  1. Hvilke materialer brugte vi?

En målestang, målebånd, bakker og et metal net.

 

  1. Beskriv kort fremgangsmåden:

Vi fyldte den hvide bakke op med vand og så gik vi i gang med at fange de forskellig dyr med stål nettet, og undersøgte derefter hvad vi fangede.

 

  1. Hvordan vil du beskrive vandet i vandløbet – hvad var din hypotese inden du lavede undersøgelsen?

Der var godt med grønne planter både på og i vandet, dog var vandet ikke helt klart og der var svag til ingen strøm. Havde faktisk ikke forestillet mig at der ville være så mange forskellige dyr i sådan en lille grumset å men der var så.

 

  1. Skriv her hvilke dyregrupper der blev fundet ved vandløbet?

1: Fimreorme

 2: Snegle

 3: Krebsdyr

 4: Vandbiller

 5: Vandtæger

 6: Slørvingenymfer

  1. Hvad var antal dyregrupper fundet: 6
  2. Hvilket indekstal svarer det til: 7
  3. Hvad er den økologiske vandkvalitet for vandløbet: Ret godt
  4. Hvilket iltindhold svarer det til: >5 mg/l
  5. Svarer resultatet til din hypotese?
    1. Hvorfor tror du der er forskel på din hypotese og resultatet?

Fordi da vi kom først kom derhen/ned så det ret grumset ud og det ligger lige ved en fodboldbane + testcenter så der kunne have været så beskidt til at dyr ikke ville kunne leve i det.

 

  1. Vi var ude tidligt på dagen. Hvis vi havde taget en måler med, og målt iltindholdet, så havde vi måske fundet, at der ikke var så meget ilt i vandet, hvorfor (brug begreberne fotosyntese og respirationsproces i din forklaring)?

Fotosyntesen forgår om dagen og respirationsproces foregår hele tiden. Hvis vi havde kommet senere på dagen ville der have været mere solenergi i vandet end der var om morgenen, da der stadig var skygge.

 

  1. Hvis iltindholdet er meget lavt over længere tid, ville vi finde de dyr der er nederst i Makroindeksskema: Nævn et par eksempler:

Hvorfor er nogle dyr bedre til at overleve i vand med meget lidt ilt?

Vandtæger og vandmider da de ikke kræver særligt meget ilt for at kunne leve.

 

  1. Når vi finder en slørvinge, ved vi der er meget ilt i vandet den er derfor også et godt indikatordyr. Prøv at forklare med egne ord hvad et indikatordyr er: Et indikationsdyr som fx Slørvinge er et dyr der hjælper os med at kunne se at der er en del ilt i vandet og beregne hvordan ilten er i vandet.

 

  1. Hvorfor tror du det er en god metode at lede efter indikatordyr, når man ønsker at bestemme vandkvaliteten i et vandløb over længere tid: Fordi det er en måde at se om der er nogle ændringer i vandet ved at holde øje med indikationsdyr som fx en Slørvinge da de kan fortælle om iltindholdet i vandet.