Sikring mod elektriske overspændinger

//

Transientbeskyttelse betyder beskyttelse imod transiente overspændinger. Det er en afgørende teknologi inden for elektriske systemer, der netop beskytter udstyr imod skadelige overspændinger. Disse overspændinger eller transienter kan opstå som følge af lynnedslag, koblingsfejl i elnettet eller pludselige belastningsændringer.

Selvom disse transienter kun varer i brøkdele af et sekund, kan de forårsage alvorlige skader på elektroniske apparater, reducere deres levetid og i værste tilfælde føre til driftsstop. Derfor er transientbeskyttelse meget vigtig.

I langt de fleste elinstallationer i dag er der også krav om, at der skal installeres beskyttelse mod transiente overspændinger af atmosfærisk oprindelse og koblingsoverspændinger. Transiente overspændinger af atmosfærisk oprindelse er indirekte lyntransienter. Koblingsoverspændinger stammer derimod fra koblinger i de primære høj – og lavspændings-forsyningsinstallationer.

Genereringen af transienter

Transienter kan optræde på alle typer af kabelinstallationer. Både højspænding, lavspænding eller automatik-, signal – og IT-installationer. Disse overspændinger generes ofte ved pludselig elektriske hændelser. Det kan eksempelvis være et lynnedslag i nærheden af en bygning, der skaber en elektrisk impuls, som rejser gennem elnettet. Kobling af store elektriske laster, som motorer og generatorer, kan også udløse kortvarige spændingstoppe.

I de fleste hjem kræves der derfor transientbeskyttelse. De eneste undtagelser for kravet om transientbeskyttelse er i boliger, hvor en risikovurdering skal godtgøre, at risikoen er så lav, at det ikke er nødvendigt at installere beskyttelsen.

Grundig rådgivning og risikovurdering er nødvendig

Det er vigtigt at finde frem til en virksomhed, der kan hjælpe med udarbejdelsen af risikovurdering af din bolig. Men hvis der ikke udarbejdes en risikovurdering, skal kravet om installation af transientbeskyttelse altid overholdes.

For at vælge den rette transientbeskyttelse, er det netop vigtigt at kende signalets maksimale driftsspænding, samt lederantal og kommunikationshastighed. Det anbefales at vælge en overspændingsafleder, der er konstrueret og testet til den konkrete signalform. Hvis du har brug for rådgivning, er det vigtigt at benytte en virksomhed, der har den nødvendige viden og kompetence til dette.