Bæredygtige rengøringsprodukter i Danmark

//

Udtrykket “bæredygtig” er et ord, som vi hører hele tiden. Men hvad betyder det egentlig? Det betyder at eksistere på en måde, der kan opretholdes på ubestemt tid, uden at det bringer fremtidige generationers eksistens i fare. Med andre ord handler det om at bruge ressourcerne klogt og sikre, at vores miljø vil vare så længe som muligt for os og dem, der kommer efter os.

En vigtig ting at overveje, når du handler, er, om det, du køber, er bæredygtigt eller ej. Det lyder som et nemt spørgsmål, men hvis man kigger nærmere på, hvor mange rengøringsmidler vi bruger i Danmark, og hvilke der er miljøvenlige, bliver det tydeligt, hvor svært dette spørgsmål faktisk er!

Hvad gør et produkt bæredygtigt?

Det første, vi skal gøre, er at finde ud af, hvad der præcist gør et produkt miljøvenligt. Den mest almindelige definition af bæredygtige og miljøvenlige rengøringsartikler i Danmark er, at det eliminerer brugen af farlige kemikalier (paragoner). Det betyder for eksempel, at de ikke er giftige eller kræftfremkaldende og dermed ikke udgør nogen risiko for mennesker eller dyr i løbet af deres levetid. De er også bionedbrydelige, hvilket betyder, at de kan nedbrydes til uskadelige stoffer af mikroorganismer.

Et produkt kaldes grøn rengøring, hvis det indeholder mindre end 30 % ingredienser, der stammer fra fossile brændstoffer eller organiske kilder, som anses for at være sundheds- eller miljøskadelige

Hvordan kan vi se, om et produkt er bæredygtigt?

Du kan se på produktet, om det har nogen mærkater på sig. Forbrugerrådet har offentliggjort en liste over de mest almindelige mærker og deres betydning.

Svanemærket og EU-blomsten på ecolabel.eu

Svanemærket og EU-blomsten er et dansk miljømærke, der gælder for en lang række produkter, herunder rengøringsartikler.

Svanemærket kendetegnes ved at det er rundt, med grønne og hvide striber, hvor i de hvide striber ligner en svane. EU-blomsten er et motiv af en blomst i grønne blade, og dertil blå stjerner.

Begge mærker garanterer, at producenternes miljøvenlige produktionsprocesser og produktingredienser alle er sikre for mennesker og dyr. Mærket garanterer, at produktet opfylder strenge krav med hensyn til miljøpåvirkning under produktion, brug og bortskaffelse samt kriterier for kemisk fare. Ud over rengøringsmidler gælder dette også for eksempel tandpasta, kosmetik og legetøj, med kemikalier, tøj og meget mere.

Derfor bør du købe bæredygtigt fremover

Der er mange grunde til, at du bør prioritere bæredygtighed, når du handler. Et bæredygtigt produkt er ofte bedre for miljøet, men det kan også være sundere og mere sikkert for os at bruge hver dag. Desuden vil et bæredygtigt rengøringsprodukt ikke forårsage skade eller efterlade rester, der ophobes i naturen med tiden

For at sikre, at vi virkelig har valgt det mest bæredygtige produkt, og prøv at finde ud af så meget som muligt om dets ingredienser og produktionsprocesser. Det er ikke nogen nem opgave! Du kan altid spørge i dit lokale byggemarked eller supermarked om råd om, hvordan du vælger et godt rengøringsmiddel, som også er sikkert.

Den bedste måde at sikre sig, at du har valgt et bæredygtigt produkt, er at kigge på emballagen, og hvis man ellers skulle være i tvivl, så kan man tage kontakt til producenten eller undersøge om det på internettet.

Miljø Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark