Køb Ether og støt miljøet er nok noget, man har hørt, men det er ikke helt korrekt. Man støtter nemlig ikke miljøet direkte ved at købe Ether, men man sørger for at der bliver udledt mindre ved at støtte projekter som Ethereum, som Ether kører på. Det kan godt være, at det lyder relativt kompliceret og dermed svært at forstå. Derfor har vi nemlig lavet denne artikel, hvor du får en forklaring på, hvordan det hele fungerer.
Hvad har kryptovalutaer med miljøet at gøre?
Hvis man ikke er sat ind i tingene, så kan man hurtigt komme til at spørge sig selv om, hvad kryptovalutaer egentlig har med miljøet at gøre. De er jo digitale, og det er derfor ikke helt logisk, hvorfor man skal tænke miljøet ind her. Lad os starte med de simple ting, og så bevæger vi os ud i de mere komplicerede ting.
Digitale ting kræver strøm
Du er nok med på præmissen om, at for at noget kan fungere digitalt, så skal der være strøm tilsluttet. Hvis vi tænker på den traditionelle måde at betale på, betalingskort, så er disse en del af et stort netværk af hæveautomater, dankortautomater og meget andet. Alle de enkelte ting kører på strøm, og mange af tingene er tændt hele tiden – uden afbrydelse. Dette kræver strøm, og da det er en del af betalingskortene, så kan man anvende den logik til at sige, at betalingskort bruger strøm og dermed påvirker miljøet på en eller anden måde. Det er måske lidt langt ude, men det forklarer, hvorfor kryptovalutaer bruger strøm.
Netværk kræver strøm
Betalingskort var en del af et netværk, og dette netværk skulle bruge strøm. Det samme gør sig egentlig gældende for kryptovalutaer, da der skal være nogle aktører, der hjælper med at holde netværket kørende. Man skal som minimum have nogle nodes, der har en kopi af blockchainen og distribuerer den videre til andre nodes. Ved man dette, så ved man også, at kryptovalutaer bruger strøm og dermed udleder co2. Det er dog ikke så simpelt her, lad os forklare hvorfor.
Skabelsen af kryptovalutaer kræver mere strøm
Når en kryptovaluta bliver skabt, så bliver den typisk skabt i en proces, der hedder mining. Det er denne proces, der er kendt for at være ekstremt tung. Dette skyldes, at mining går ud på at udregne ekstremt komplicerede matematiske regnestykker. Den første computer eller enhed, der har løsningen bliver belønnet med eksempelvis Ether eller Bitcoins. Dette skaber konkurrence mellem enheder, og lige pludselig er der millioner af computere og enheder, der konkurrerer. De bruger alle strøm, og jo flere jo mere strøm.
Ethereums løsning
Ethereum har dog valgt at gå fra mining til noget der hedder staking. Dette betyder egentlig, at de er skiftet fra proof of work (ovenstående måde at skabe kryptovalutaer på) til proof of stake, hvor man i princippet kun skal bruge nodes (og lidt andet) til at holde et netværk kørende og skabe ny kryptovaluta. Resultatet er, at energiforbruget kan reduceres med op til 99%, og dette er godt for miljøet.