Alkoholiker pårørende: Hvordan det er at være pårørende til en alkoholiker
At have en alkoholiker i familien eller blandt vennerne, kan være en svær situation at håndtere. Som pårørende til en alkoholiker kan man opleve en række følelser, herunder skam, vrede, fortvivlelse, afmagt og håbløshed. Disse følelser kan påvirke ens dagligdag, og det kan være meget svært at forlade situationen. I dette blogindlæg vil vi komme nærmere ind på, hvad det vil sige at være pårørende til en alkoholiker. Vi vil forklare, hvordan det kan påvirke ens dagligdag, og hvorfor det er så svært for pårørende til alkoholikere at forlade situationen. Vi vil også komme ind på, hvordan man kan hjælpe pårørende til alkoholikere, og hvordan man selv kan håndtere alkoholisme, hvis man er pårørende til en alkoholiker.
Læs også: Er du pårørende til en misbruger? Få gratis hjælp her
Hvordan det er at være pårørende til en alkoholiker
Som pårørende til en alkoholiker kan man opleve en række følelser, herunder skam, vrede, fortvivlelse, afmagt og håbløshed. Disse følelser kan påvirke ens dagligdag, og det kan være meget svært at forstå situationen. Alkoholisme er en sygdom, og pårørende til alkoholikere har brug for professionel hjælp. Det er ikke altid let at hjælpe pårørende til alkoholikere, men der er nogle ting, man kan gøre. For det første er det vigtigt at forstå, at alkoholisme er en sygdom. For det andet er det vigtigt at være opmærksom på de tegn, der kan vise, at en person er pårørende til en alkoholiker. Disse tegn kan være fysiske eller psykiske, og de kan være forskellige fra person til person. For det tredje er det vigtigt at støtte pårørende til alkoholikere. Støtten kan være fysisk, psykisk eller økonomisk, og den kan være afgørende for, om pårørende til alkoholikere kan forstå situationen eller ej. Til sidst er det vigtigt at huske, at det også er pårørende til alkoholikere, der har brug for hjælp, ikke kun alkoholikeren selv. Alkoholikeren har brug for professionel hjælp, og det er ikke altid let at hjælpe dem. Der er mange ting, man kan gøre for at hjælpe pårørende til alkoholikere, men det er ikke altid let. Det er vigtigt at huske, at det også er pårørende til alkoholikere, der har brug for hjælp, ikke kun alkoholikeren selv.
Hvad kan man selv gøre som pårørende til en alkoholiker
Det kan være meget svært som pårørende, bare at se på, mens ens pårørende drikker sig selv ihjel. Derfor er det vigtigt at man selv, søger professionel hjælp til at få de rette værktøjer, til at støtte sin pårørende, der lider af et misbrug. Du kan ikke hjælpe din pårørende, hvis du ikke selv har styr på dit eget liv. Sørg for at have styr på dine egne følelser, og sørg for at have et netværk af støtte. Kontakt en professionel, hvis du føler dig magtesløs eller i tvivl. De kan give dig den støtte og de redskaber, du har brug for. Husk at det er din pårørende, der har brug for hjælp til sit alkoholmisbrug. Alkoholikeren har brug for professionel hjælp, og det er ikke altid let at hjælpe dem. Det er ikke en skam at søge hjælp og tale om dine følelser. Det er en skam IKKE at gøre noget.
Hvordan finder du den bedste hjælp til din pårørende?
Når man er fyldt op af negative følelser og ikke længere kan stå ved siden, af sin pårørendes alkoholproblem, så skal man søge professionel hjælp. Man kan starte med at tale med sin egen læge, som kan henvise til den rette behandling. Derudover kan man kontakte alkoholbehandling.dk, som er en gratis og anonym rådgivningstjeneste for personer med alkoholproblemer og deres pårørende. Man kan også kontakte Alfa Fredensborgs hjælpetelefon på 48 40 40 60, hvis man har brug for at tale med en fagperson om alkoholproblemer. Det er ikke altid let at være pårørende til en alkoholiker, men der er hjælp at hente. Husk at det er din pårørende, der har brug for hjælp, og at du ikke kan hjælpe dem, hvis du ikke selv har styr på dit eget liv. Sørg for at have styr på dine egne følelser, og sørg for at have et netværk af støtte. Kontakt en professionel, hvis du føler dig magtesløs eller i tvivl. De kan give dig den støtte og de redskaber, du har brug for. Mange gange kan det hjælpe at tale med andre, der står i samme situation. På Alfa Fredensborgs hjælpetelefon kan du få fat i folk, der forstår din situation.
Hvilke behandlingsmuligheder findes der
Når du skal have din pårørende i behandling, så er det vigtigt at du ved, hvilke muligheder der er. Der findes mange forskellige behandlinger, og den ene behandling er ikke nødvendigvis bedre end den anden. Det afhænger af den enkelte persons behov og situation, hvilken behandling der vil være den bedste. Derfor er det vigtigt, at du tager dig tid til at undersøge de forskellige behandlinger, inden du tager en beslutning. De forskellige behandlinger for alkoholisme kan deles op i tre former:
- Døgnbehandling
- Ambulant behandling
- Selvhjælpsgrupper
Mange af de behandlinger, der findes i dag, er baseret på 12 trins programmet, som kommer fra Anonyme Alkoholkere (AA). Dette program handler om at tage ansvar for sin egen sygdom, og det er en af de mest anvendte behandlinger i dag. Derudover er der mange andre behandlinger, der kan være gavnlige for alkoholikere og deres pårørende. Det er vigtigt, at du tager tid til at undersøge de forskellige behandlinger, inden du tager en beslutning. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der ikke findes en “quick fix”, og at det ofte kræver lang tid og meget hårdt arbejde, før man kan se positive resultater. Det er ikke altid let at være pårørende til en alkoholiker, men der er hjælp at hente. Husk at det er din pårørende, der har brug for hjælp, og at du ikke kan hjælpe dem, hvis du ikke selv har styr på dit eget liv. Sørg for at arbejde med dine egne følelser, og sørg for at have et netværk af støtte. Kontakt en professionel, hvis du føler dig i tvivl eller har spørgsmål. De kan give dig den støtte og de redskaber, du har brug for.