Hvad er sprængning – og hvordan foregår det?

//

Det er måske ikke alle mennesker, der har hørt om det, men sprængning er en metode, som vinder stort frem! Faktisk har metoden allerede været kendt i mange år af havefolket, som har praktiseret at få f.eks. genstridige bambusrødder sprængt bort – fremfor at måtte bruge timer på at skovle og hakke løs på de store og stærke rodnet.

Sprængning er nemlig, helt som navnet så korrekt antyder, en metode hvormed man bortsprænger rodnet, kraner, siloer, bygningskonstruktioner og meget mere! Det hele foregår via en nøje udregnet sprængladning, som placeres taktisk på det element, som skal destrueres. Er det en stor silo eller skorsten, placeres sprængladningen naturligvis, så konstruktionen styrter sammen efter udregner – uden at blive til fare for nogen.

Sådan foregår det

Når man skal have sprunget noget i stykker, er det typisk som et alternativ til mandskabsarbejde. Det kan være værd at bruge sprængning, hvis der er tale om at sprænge noget bort, som mandskab skulle bruge mange timer på at få bugt med – husk på at lønnen løber op – eller hvis det er et sted, hvor maskiner ikke kan komme til.

Når det er besluttet at bruge sprængning, kontakter man en ekspert. Det kunne være Dansk Sprængnings Service, som er eksperter på området.

Hernæst kommer firmet ud og beregner kravene til sprængladningen. Er det er større projekt, som f.eks. at vælte en silo o.l., kræver det dog noget mere planlægningstid.

Når mængden af sprængstof er fundet og sikkerhedsafstanden er udregnet, bliver der spærret af og sprængningen forberedes.

Der ligges typisk tunge måtter af f.eks. bly over det område, hvor eksplosionen skal finde sted. Det begrænser risikoen for at fragmenter kan flyve ud, ligesom det indkapsler sprængningen, hvilket gør oprydningen lettere efterfølgende. Og det er faktisk – groft forklaret – det!

Bemærk desuden, at da maskiner ikke behøver ind og arbejde, er sprængningen også en mindre belastende metode for miljøet. Det er værd at tage med.